به گزارش ندای اصفهان،باستانشناسان با هدف شناخت فرهنگهای ادوار گذشته انسان بر اساس مطالعه اشیا و آثار کهن به دنبال کشف آثار تاریخی هستند که روز به روز با میراث تازهای از گذشتگان خود روبرو شده و بر روی آنها تحقیق میکنند.
حفاری از فعالیتهای اصلی باستانشناسی بوده که به آنان کمک میکند تا از این راه وضع آثار مدفون با همان شکل و حالت که بر روی لایههای مختلف قرار دارد را بررسی کنند.
متخصصان باستانشناسی در ایران نیز با پژوهش و مطالعه درصدد جستجوی آثار و اشیای تاریخی در شهرهای مختلف تاریخی هستند و همواره به آثار ارزشمندی دست مییابند.
*کشفیات تاریخی در اصفهان پایانناپذیر هستند
اصفهان به عنوان یکی از تاریخیترین شهرهای جهان با قدمتی چندین هزار ساله میراثدار آثاری کهن از دورههای مختلف ساسانیان، سلجوقیان، صفویه و قاجاریه است که شکوه این آثار همچنان چشم جهانیان را به خود دوخته است.
با انتخاب شهر اصفهان در دوره صفوی به عنوان پایتخت ایران، این شهر از نظر معماری و ساخت سازههای بلندپروازانه حکومت صفویان رونق فراوانی گرفت و در دوره خود از جمله شهرهای متمدن و پیشرفته جهان بود.
از این رو ابنیه و آثار باستانی زیادی در این شهر وجود داشته و همچنان هر روز که میگذرد برگ تازهای از دفتر صفویان در این شهر نمایان میشود به گونهای که کشفیات تاریخی به جا مانده از حکومتهای مختلف در این شهر پایانناپذیر است.
*کوزههای سفالی و باز شدن دریچهای جدید از تاریخ
فریدون اللهیاری مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان سال گذشته از کشف کوزههای سفالی مربوط به دوره سلجوقیان خبر داد؛ قصه از این قرار بود که با حفاریهای پروژه قطار شهری اصفهان در محدوده خیابان چهارباغ و چهارراه تختی، تعدادی از اشیای سفالی تاریخی در عمق زمین کشف و باعث تعطیلی عملیات حفاری در این منطقه شد.
اللهیاری اشیاء کشف شده را مربوط به 800 تا 900 سال گذشته دانست و خاطرنشان کرد: پیش از این نیز هنگام اجرای طرح ایستگاههای قطار شهری در محدوده چهارباغ و دروازه دولت اصفهان سازههای معماری مربوط به دوره صفوی کشف شده بود.
*هنوز آثار باقیمانده زیادی از میراث باستانی در اصفهان به جای مانده
این کشفیات تازه در حفاریهای مختلف نشان میدهد هنوز آثار باقیمانده زیادی از میراث باستانی در اصفهان به جای مانده که نسل جدید تا به حال آن را ندیده و کشف نکرده است.
علیرضا صلواتی معاون حملونقل ترافیک شهرداری اصفهان هم با اشاره به کشف اشیای تاریخی در محدوده حفاریی مترو چهارراه تختی اصفهان معتقد است: شهر اصفهان شهری تاریخی بوده و طبیعی است که در جایجای آن میتوان میراث فرهنگی و آثار تاریخی را یافت و با توجه به قدمت این شهر میتوان آن را «موزه شهر» نامید.
وی افزود: پیشروی پروژه مترو در شهر اصفهان از حساسیتهای ویژهای برخوردار بوده و بر همین اساس عملیات عمرانی در محدوده مرکزی شهر به خصوص در ایستگاه مترو میدان امام حسین(ع) و میدان انقلاب به کندی پیش میرود و دلیل آن دقت نظر در کندهکاریها و حفاری زمین است.
معاون حملونقل ترافیک شهرداری اصفهان ادامه میدهد: برای ایجاد ایستگاههای مترو در محدودههای تاریخی به هیچ عنوان از حفاری ماشینی استفاده نمیشود تا آسیبی به اشیای تاریخی وارد نشود، عملیات ایستگاههای مترو با حساسیت، دقت ویژه و به صورت دستی توسط نیروی انسانی انجام میشود تا آسیبی به آثار باستانی وارد نشود.
*کشف جدار خارجی بلوار تفرجگاه تاریخی چهارباغ اصفهان
هفته گذشته نیز با ادامه روند کاوشها در محور چهارباغ عباسی و در جنب پایههای کشف شده کاخ جهان نما، جدار خارجی بلوار میانی تفرجگاه چهارباغ اصفهان با همکاری سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری و با نظارت کارشناسان ارشد میراث فرهنگی استان کشف شد.
فریدون اللهیاری در این باره گفت: با توجه به اینکه این بلوار قدیمیترین و یکی از عظیمترین تفرجگاههای جهان در بیش از 4 سده پیش به شمار میرود، لزوم کاوش جهت کشف ساختار صفوی این مجموعه منحصر به فرد تاریخی احساس میشود.
وی افزود: بنابراین هم اینک چندین کارگاه باستانشناسی در این تفرجگاه تاریخی فعال هستند تا از این طریق بتوانیم جدارهها، کف فرشها و سپس حوضها و راه آبهای زیبای صفوی را در این مجموعه بزرگ کشف کنیم.
*از مرمت و رطوبتزدایی تا رسیدن به معبری جدید
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان روز گذشته از کشف معبر زیرزمینی دوران صفوی در مسجد تاریخی امام(ره) اصفهان خبر داد و اعلام کرد: با توجه به نیاز مرمت بخش شبستان زمستانی مسجد تاریخی امام(ره)، مرمتگران در حین مرمت جهت رفع خطرات ناشی از رطوبت در این مسجد تاریخی به یک معبر زیرزمینی مسقف برخورد کردند.
وی افزود: با توجه به نیاز مرمت بخش شبستان زمستانی مسجد تاریخی امام، مرمتگران در حین مرمت جهت رفع خطرات ناشی از رطوبت در این مسجد تاریخی، یک معبر زیرزمینی مسقف را کشف کردند.
الهیاری ادامه داد: در مرحله نخست، کارشناسان این اداره مشغول رفع موانع و آمادهسازی این معبر جهت حضور باستانشناسان هستند تا پس از انجام باستانشناسیهای کامل کاربری معبر مشخص شود.
*هر روز برگ تازهای از دفتر صفویان نمایان میشود
با توجه به تعدد ابنیه ساخته شده توسط حکومت صفویه باید گفت که هر روز ممکن است برگ تازهای از دفتر صفویان در اصفهان نمایان شود و باستانشناسان سرنخهای جدیدی از تاریخ را کشف کنند.
طبق اعلام اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان، مطالعات پژوهشی بر روی این تونل تاریخی توسط باستانشناسان آغاز شده و اقدامات تجهیز، آمادهسازی و باز کردن دهانه تونل در حال انجام است.
نکته جالب توجه در اصفهان این است که باستانشناسان از وجود تونلی رابط میان عالی قاپو و مسجد شیخ لطفالله نیز سخن میگویند اما به گفته کارشناسان اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان وجود چنین تونلهایی در اصفهان تا زمان کشف آنها رد میشود.
هنوز تصمیمی برای تخلیه و بازکردن مسیر این تونل و معبر تاریخی توسط میراث فرهنگی استان اصفهان گرفته نشده، حال باید منتظر ماند تا طی روزهای آینده پرده از جزئیات این حفره تاریخی برداشته شود.
انتهای پیام/
منبع:فارس
برچسبها: اصفهان, باستانشناسان, تاریخ, چهارباغ اصفهان, حکومت صفویه, میراث باستانی
مطالب مرتبط