ندای اصفهان- محمد جلوانی: بچه های مذهبی چه در اصفهان و چه در دیگر شهرهای ایران، عمدتاً دوران نوجوانی و شکل گیری اندیشه و رفتار اجتماعی و سیاسی خود را با عضویت و همراهی در هیآت، تشکل ها و گروه های فرهنگی طی کرده اند. دورانی سرشار از معنویت، معصومیت، تجربه و کوله باری از خاطره. ظاهراً در سالهای اخیر فعالیت اینگونه جمعها کمرنگ تر شده و یا شکل و شمایل آنها تغییر کرده است. به هر روی خاطره جمعی این فعالیت ها بیشتر در یادها و ذهنها باقی مانده و شایسته است به نحوی قابل تحلیل و بررسی، ثبت و ضبط و نگهداری شوند. نشریه چراغ دغدغه این کار را در شهر اصفهان دارد.
پیش از این مروری بر یکی از شماره های این نشریه داشته ایم (+). با انتشار چهارمین شماره از این فصلنامه و یک ساله شدن آن، به نظر می رسد این نشریه جایگاه و ثبات خود را بیشتر از پیش یافته است و مروری جدی تر می طلبد.
تا کنون چهار شماره از فصلنامه «چراغ» (نشریه داخلی فعالان و مراکز فرهنگی مردمی) با سیاستگذاری آقایان علی قاسم زاده، محسن کریمی و مجتبی شاهمرادی و سردبیری آقای امیر محزونیه چاپ و منتشر شده است. «چراغ قصد دارد محلی برای تبادل تجربیات و ایده های فرهنگی باشد و همچنین به نقد فعالیت های فرهنگی در شهر اصفهان بپردازد و با نگاهی عمیق تر رویدادهای فرهنگی و اتفاقات مهم آن را بررسی کند.[۱]» در همین جهت با بهره گیری از اندیشه و تجربه فعالان فرهنگی در حوزه های مختلف، نگاهی به گذشته فعالیتهای آنان داشته باشد، وضعیت فعلی را شناسائی کند و برای آینده برنامه ریزی نماید. «چراغ آماده است برای آنان که حرفی و تجربه ای برای گفتن دارند، فرصتی فراهم آورد» که می تواند فرصت مغتنمی باشد برای اهالی فرهنگ و قلم و صاحبان تجربه و سوابق تا به نگارش و ترویج اندیشه های خود بپردازند.
مسلما مرور خاطرات اعضا و تاریخچه مجموعه های فرهنگی نه تنها خاطره انگیز و دلنشین است که در بسیاری موارد عبرت افزا و به فکر فروبرنده نیز هست چون می توانیم تفاوت های رفتاری خود را در برهه های مختلف رو در رو ببینیم و بسنجیم و بر اساس آن برای آینده برنامه ریزی کنیم. در بخش های گوناگون نشریه چراغ با دیدگاه های متنوع و ابعاد و اجزای مختلف فرهنگی روبه رو خواهید شد که بر مبنای همین نیاز شکل گرفته اند. از «کرسی آزاد اندیشی» که «قرار است جایی باشد برای فکر کردن، جایی برای قلمی کردن و نقد موضوعاتی که فعالین فرهنگی با آن درگیر هستند.» جائی که «بنا دارد با صدای بلند فکر کند و ملاحظه ای در این فکر نداشته باشد.» تا «میز اندیشه» که «ایستگاه فکر است. جایی برای تأمل بیشتر بر روی فعالیت های فرهنگی. جایی برای اینکه کمی از نمای بالاتری به اتفاقات فرهنگی نگاه کنیم.»
از «تجربه» که محلی «برای ثبت رویدادها و اتفاقات فرهنگی است که دور و برمان شکل گرفته است. جایی برای گفت وگو، بررسی و مدل کردن فعالیت های فرهنگی گروه ها و مجموعه هایی که هر کدام به فرمی رسیده اند.» تا «آکادمی» یعنی «محل آموزش، جایی برای تخصصی کردن و مطرح کردن حرف هایی که به درد همه فعالان فرهنگی می خورد.»
محتویات «خاطره شفاهی» از نام آن پیداست. «خاطره هم بنا دارد روایت های تاریخی از شکل گیری مراکز و مجموعه های فرهنگی و ریشه های آنها را از زبان کسانی که خود نقش اصلی را در راه اندازی آن داشته اند، بیان کند.»
سبک زندگی با رویکرد ایرانی – اسلامی از دغدغه های مهم و اصلی مقام معظم رهبری است. یکی از راه های ترمیم و تصحیح سبک زندگی مردم، الگوگیری از بزرگان است. بخش «سبک زندگی» چراغ نیز «قرار است نگاه جزئی تری داشته باشد به زندگی بعضی از بزرگان. مهم در این بخش تجربه و زیست متفاوت فعالان فرهنگی است.»
در نهایت به سفرنامه می رسیم. «تجربیات فرهنگی ما غالباً درون مرزی و درون گروهی است و تصویری از آنچه خارج از مرزها و در جغرافیای فرهنگی دیگر می افتد، نداریم. گاهی برای داشتن تصویری واقعی تر از وضعیت خودمان، مقایسه و تطبیق آن با فضاهای کشورهای دیگر کمک می کند.»
در هر شماره چراغ قرار است شما مهمان یک اینفوگرافی نیز باشید که «هر بار آمار و اعداد یک حوزه از فرهنگ را به صورت کلی بررسی کند و نمائی کلی از وضعیت حوزه های مختلف فرهنگی شهر اصفهان بدهد.»
بسیاری از دغدغه مندان عرصه فرهنگ وضعیت کنونی فرهنگ شهر اصفهان مطلوبِشان نیست و یا انتقادات و پیشنهادهایی در مورد آن دارند. چراغ ادعا دارد «بابِ گفت وگو، نقد و … در مورد مطالب نشریه و یا هر مطلبی که به فعالیتهای فرهنگی و مراکز فرهنگی مربوط باشد، برای صاحب نظران این حوزه باز است.» «برای چراغ، تضارب آرا و مدارا در برابر اندیشه ها و سخن دیگران مهم است. بنابراین لزوماً همه مطالبی که در این نشریه می خوانید، مطابق موضع دست اندرکاران نشریه نیست.»
اگر شما هم نیاز به آشنایی با فضای جامعه امروز از جنبه های گوناگون آن دارید می توانید با چراغ خیابان ها، کوچه ها و پس کوچه های فرهنگیِ اصفهان را قدم به قدم مرور کنید. اگر هم می خواهید دیگران از شناخت و تجربه شما بهره ببرند بسم الله. همین حالا قلم بردارید و چشمِ چراغ را روشن کنید.
[۱] – تمام مطالب گنجانده شده درون گیومه ها، عیناً از شناسنامه و سرفصل های نشریه چراغ نقل شده اند.