به گزارش ندای اصفهان، یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، در سخنانی در نشست عادی مجمع عمومی سازمان ملل متحد، ضمن ارائه گزارشی از فعالیت این نهاد، به دست آمدن توافق هسته ای ایران و گروه ١+۵ (برجام) را نشانه ای از امکان رفع مشکلات بین المللی از طریق مذاکره و مصالحه دانست و از همکاری جمهوری اسلامی با آژانس برای حل مسایل باقیمانده خبر داد.
به گزارش وبسایت آژانس بین المللی انرژی اتمی، آمانو گفت که “تحولات مهمی” در اجرای تدابیر ایمنی آژانس در زمینه برنامههای هسته ای ایران روی داده و در چارچوب برجام، شورای امنیت سازمان ملل متحد از آژانس خواسته است تا نظارت و راستی آزمایی تعهدات ایران در چارچوب این توافق را برعهده بگیرد. وی افزود که شورای حکام آژانس بین المللی مجوز چنین اقداماتی را دریافت کرده است.
مدیرکل آژانس بین المللی گفت که “ایران پروتکل الحاقی و توافقهای پادمانی با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را به اجرا خواهد گذاشت و این ابزاری نیرومند برای راستیآزمایی را در اختیار آژانس قرار میدهد تا به اطلاعات و اماکن در داخل ایران دسترسی بیشتری داشته باشد.” وی گفت “ایران همچنین با اجرای اقدامات اضافی برای شفافیت بیشتر موافقت کرده است.”
یوکیا آمانو گفت که در ماه ژوئیه سال جاری، در گفتگو با مقامات ایرانی بر سر یک “نقشه راه” برای روشن شدن ابعاد نظامی احتمالی برنامههای هسته ای ایران تا پایان سال میلادی جاری به توافق رسید و این نقشه راه تا موعد مقرر، یعنی ١۵ اکتبر سال جاری، تکمیل شد.
آمانو گفت که در حال حاضر، آژانس مشغول نهایی کردن تحلیل خود از تمامی اطلاعاتی است که در مورد فعالیتهای هسته ای ایران به دست آمده و افزود که ارزیابی نهایی خود از تمامی موضوعات گذشته و باقیمانده را به نشست ١۵ دسامبر شورای حکام آژانس ارائه خواهد داد. وی افزود: «گزارش من مبتنی بر اطلاعات واقعی، عینی و بیطرفانه خواهد بود و دولتهای عضو در مورد واکنش مناسب تصمیم خواهند گرفت.»
دبیرکل آژانس انرژی اتمی گفت که در دستیابی به توافق هستهای ایران، این نهاد “با پافشاری بر دستورکار فنی خود و خودداری از درگیر شدن در مباحث سیاسی، کمکی حیاتی کرد.”
یوکیا آمانو در بخشهای دیگر گزارش خود به نشست مجمع عمومی، اقدامات دیگری آژانس در حصول اطمینان از ایمنی و صلح آمیز بودن فعالیتهای هستهای کشورهای مختلف و همچنین کمک به آنها برای استفاده صلح آمیز از انرژی هستهای را تشریح کرد. وی در عین حال گفت که وضعیت کره شمالی همچنان باعث نگرانی است و از دولت آن کشور خواست که برای رفع این نگرانی، با آژانس همکاری کند.
آمانو یادآور شد که در ماه مه سال ٢٠١١، گزارش کرده بود که ساختمان ویران شده در منطقه دیرالزور سوریه احتمالا محل یک رآکتور هستهای بود و دولت آن کشور میبایست این موضوع را به آگاهی آژانس میرساند. وی افزود که هنوز هم دولت سوریه در مورد این مرکز اطلاعاتی لازم را در اختیار آژانس بینالمللی قرار نداده و در نتیجه، ارزیابی قبلی او در این زمینه تغییر نیافته است. در سپتامبر سال ٢٠٠٧، تاسیساتی در استان دیرالزور سوریه بمباران شد و براساس گزارشهای خبری، این عملیات توسط نیروی هوایی اسرائیل صورت گرفت.
مدیرکل آژانس بین المللی گفت که در حال حاضر، ١٨٢ کشور امضاکننده پیمان منع جنگافزارهای هستهای به توافقهای پادمانی با آژانس ملحق شدهاند اما هنوز دوازده کشور غیراتمی آن را امضا یا تصویب نکردهاند. همچنین، پروتکل الحاقی در ١٢۶ کشور اجرایی شده است.