مجتبی ناجی در گفتگو با خبرنگار ندای اصفهان با تاکید بر اینکه آمار اعلام شده توسط پژوهشگران درباره خشونتهای خانگی از اعتبار بیشتری برخوردار است، اظهار کرد: اعتبار پژوهشهای مبتنی بر روشهای علمی نسبت به مصاحبههای رسانه ای اعتبار بیشتری دارد.
وی با بیان اینکه از نظر علم روانپزشکی خشنونت خانگی یا همسرآزاری یک مفهوم آکادمیک است که انعکاس آن در رسانهها بسیار حائز اهمیت است زیرا در برخی مواقع کاربران دچار سوءتفاهم میشوند، افزود: بنابراین برخی افراد با انجام پژوهشها در زمینه خشونت خانگی و آزارهای جنسی به دنبال بهره برداری بوده و برشی در آن ایجاد میکنند تا سیاه نمایی کنند و گاهی بالعکس که این موضوع به هدف پژوهشگران بستگی دارد زیرا در برخی موارد پژوهشگر روشی را مورد بررسی قرار میدهد که قابل اثبات نیست.
معاون اجتماعی اداره کل بهزیستی استان اصفهان با تاکید بر اینکه اگر هدف از تحقیق پژوهشگران درباره خشونت خانگی هشدار به برنامه ریزان اجتماعی باشد هم اکنون در عمق ماجرای نارضایتیهای زناشویی، تهدیدها در خانواده و همسرآزاری هستیم، ادامه داد: اطلاعات در دسترس قابل تجزیه و تحلیل است و آمار بیانگر این بوده که بسیاری از خشنونتهای خانگی به نیروی انتظامی و غیره کشیده نمی شود که دلایل شخصی دارد.
وی با تاکید بر اینکه بسیاری از خشونتهای خانگی به دلایل شخصی گزارش یا ثبت نمیشود اما توهین لفظی در میان اعضای خانواده نیز جزء خشونت خانگی تلقی میشود، اضافه کرد: در پژوهشها باید نیت افراد هنگام ارتکاب خشونت خانگی مورد بررسی قرار داده شود زیرا بسیاری از این خشونتها ناخواسته محقق شده که آزار اعضای خانواده را فراهم کرده است. بنابراین اگر شخصی بدون نیت قبلی و ناخواسته به همسر خود توهین کرده این همسر آزاری محسوب نمیشود زیرا اکثر افراد جامعه ناخواسته مرتکب چنین رفتار میشوند.
ناجی با اشاره به اینکه خشنونت خانگی تعریف عملیاتی ویژهای دارد و اگر بر این اساس خشونت خانگی را مورد بررسی قرار دهیم، آمار پنج برابر بیشتر از آمار اعلامی توسط پژوهشگران خواهد بود، افزود: تعریف عملیاتی خشنونت خانگی یعنی اینکه هرگونه فعل یا ترک فعلی که اعضای خانواده نسبت به یکدیگر انجام میدهند، به عنوان مثال حتی جمله این کار را بکن یا نکن هم جزء خشنونت خانگی محسوب میشود.
وی با تاکید بر اینکه همسرآزاری تنها ضرب و شتم را در برنمیگیرد و حتی عدم مهروزی همسران نسبت به یکدیگر نیز جزء موارد خشونت خانگی تلقی میشود، ادامه داد: عدم تامین معشیت توسط مرد خانواده یا عدم برآورده کردن نیازهای ضروری کودکان حتی عدم تزریق واکسن به معنای کودک آزاری بوده و عدم تامین نیازهای بهداشتی و درمانی مصداقی از خشونت خانگی است. پس باید تعریف عملیاتی پژوهشهای انجام شده در خصوص خشونت خانگی را بررسی کرد.
معاون اجتماعی اداره کل بهزیستی استان اصفهان با بیان اینکه آمار متعدد بیانگر این بوده که خشونت های خانگی 500 برابر بیشتر آن مواردی است که گزارش می شود و خشنونت در میان تمام اقشار جامعه وجود دارد، گفت: تعریف علمی خشونتها تمام زوایای آزارهای خانگی را در بر میگیرد که موجب تضعیف حق و حقوق افراد خانواده میشود.
وی با بیان اینکه خشونتهای خانگی به چند دسته از جمله روانی و غفلت، جسمی، فیزیکی و آزار جنسی تقسیم میشود، افزود: بیشترین خشونتهای گزارش شده خشونتهای روانی و عاطفی بوده و کمترین آنها آزارهای جنسی است که زیر 5 درصد گزارش شده است.
ناجی با اشاره به تحقیقات انجام گرفته در زمان قرنطینه که نشان میدهد کودک آزاری به دلیل تعاملات درون خانوادگی به شدت کاهش پیدا کرده، افزود: کنترل و نظارت والد و فرزند در ایام کرونا بیشتر شد که کودک آزاری نصف آمار گذشته بوده اما این موضوع در میان خانوادههای نابه سامان که والدین از اختلالات روانپزشکی رنج میبرند بیشتر مشاهده شده این در حالی است که تنها 23.6 درصد افراد جامعه اختلال شخصیتی دارند و حدود یک چهارم افراد جامعه را در بر میگیرند.
انتهای پیام/