به گزارش ندای اصفهان، مریم بیضایی در گفتوگو با خبرنگار ندای اصفهان با بیان اینکه طرح ملی ” گفت وگو در خانواده” از سوی انجمن جامعه شناسی کشور از سال 96 آغاز و وی را به عنوان مجری طرح در استان اصفهان انتخاب کردند، اظهار کرد: طرح ملی “گفتوگو در خانواده” به صورت کارگاههای آموزشی با حضور کارشناسان دانشگاهی متشکل از روانشناسان، مشاوران، جامعه شناسان، روزنامه نگاران، خبرنگاران و نهادهای دولتی برگزار شد.
وی با بیان اینکه حضور در کارگاههای آموزشی طرح ملی “گفتوگو در خانواده” با حداقل 20 و حداکثر 40 نفر پیش بینی شده بود و در هفت مرحله برگزار شد، اضافه کرد: همکاری افراد شرکت کننده در کارگاههای آموزشی از جمله نهادهای دولتی و غیردولتی به ویژه سمنهای فعال بسیار اهمیت داشت.
بیضایی با بیان اینکه انجمن جامعه شناسی کشور هنگام شروع بیماری کرونا با هدف اینکه اطلاعات و آماری در راستای شیوع بیماری و رفتار خانوادهها هنگام بحران به دست بیاورد. از مجریان طرح ملی “گفتوگو در خانواده” دعوت به همکاری کرد، افزود: مجریان در سراسر کشور زیر نظر نمایندگان انجمن جامعه شناسی کشور فعالیت خود را در قالب پرسشنامه بیماری کرونا آغاز کردند. گرچه فعالیت و اطلاعات به دست آمده به صورت کیفی بود.
وی ادامه داد: مجریان طرح ملی “گفتوگو در خانواده” موظف شدند تا تاثیر آموزشهای کارگاهی در خانوادههای منتخب را مورد بررسی قرار دهند که چه اندازه خانوادهها با گفتگو توانایی مدیریت شرایط بحرانی را دارند.
این جامعه شناس با تاکید بر اینکه پرسشنامه بیماری کرونا هیچ ارتباطی با طرح ملی “گفتوگو در خانواده” نداشت، افزود: پرسشنامه بیماری کرونا از سوی انجمن جامعه شناسی کشور آماده و به تمام مجریان سراسر کشور ابلاغ شد و هر استان توانایی این را داشت که با توجه به زمینههای فرهنگی و اجتماعی در سوالات تغییراتی را ایجاد کند اما محتوای سوالات قابل تغییر نبود.
وی با بیان اینکه افراد آموزش دیده در کارگاههای طرح ملی “گفتوگو در خانواده” به صورت غیر حضوری و از طریق تماس تلفنی سوالات پرسشنامه بیماری کرونا را پرسیده و اطلاعات را جمع آوری میکردند، ادامه داد: در استان اصفهان پرسشنامه بیماری کرونا در شهرستانهای خمینیشهر، نجف آباد و اصفهان اجرا شد که تحلیلها و گزارشهای صورت گرفته برای نماینده انجمن جامعه شناسی کشور ارسال شد.
بیضایی اضافه کرد: اطلاعات به دست آمده در زمان شروع بیماری کرونا نشان میدهد. در خانوادهها که سطح فرهنگی متوسط رو به بالایی داشتند به همان اندازه تنش و درگیری در میان اعضای خانواده بیشتر بود و توانایی مدیریت شرایط بحرانی را نداشتند، اما در مقابل خانوادههایی با سطح فرهنگی متوسط یا ضعیف برای کنترل درگیری و تنش میان اعضای خانواده انجام بازیهای کم هزینه و با افزایش فعالیتهای مشترک میان افراد مدیریت شرایط را به دست گرفته بودند. در نتیجه فهم و آگاهی هیچ ارتباطی به فرهنگ ندارد.
وی با اظهار تاسف از اینکه اطلاعات به دست آمده حاکی از آن است که برخی خانوادهها توانایی زندگی صلح آمیز به مدت طولانی در کنار یکدیگر را ندارند، تصریح کرد: در همان روزهای نخست شیوع بیماری کرونا اعضای خانوادهها هنگام انجام پروتکلهای بهداشتی خسته میشدند و با هم درگیری لفظی پیدا می کردند.
بیضایی با بیان اینکه خبرهای ضد و نقیض درباره بیماری کرونا خانوادهها را دچار وسواس و تنش کرده است، گفت: برخی مسئولان استفاده از ماسک را رد و عدهای استفاده از ماسک را الزامی میدانستند.
وی با اشاره به عملکرد ضعیف دولت برای اعلام وجود ویروس کرونا در جامعه و اطلاع رسانی از نحوه شیوع آن موجب تاثیرات مخرب بر خانوادهها شده بود، افزود: مردم از دولت گله مند هستند از طرفی افزایش میزان مرگ و میر در جامعه تاثیرات منفی بر روحیه افراد جامعه گذاشته است.
بیضایی با تاکید بر اینکه فعالیتهای مشترک میان خانوادهها موجب کاهش استرس و تنش زدایی میشود اما ابعاد اقتصادی را نمی توان نادیده گرفت، ادامه داد: در تحقیقات انجام شده مشخص شد بسیار مشاغل دچار مشکلات اقتصادی فروانی شدند که موجب بیکاری بسیاری از افراد شد اما در این بازه زمانی برخی به فعالیت در فضای مجازی روی آوردند و برخی مشغول تهیه خوارکیهای خانگی و ارائه به مردم شدند.
وی با بیان اینکه عملکرد ضعیف برنامههای آموزشی آنلاین نیز در تمام مقاطع سنی یکی از دلایل عمده تنشها در میان اعضای خانواده در زمان شروع بیماری کرونا بود، ادامه داد: استفاده از اینترنت برای برخی خانوادهها فراهم نبود و این نیاز به یک برنامه ریزی دقیق دارد وباید یک برنامه کلی برای تمام سطوح جامعه اجرایی شود.
بیضایی ادامه: تحقیقات نشان میدهد شروع بیماری کرونا موجب بیماریهای روانشناختی در جامعه از جمله بی حوصلگی، افسردگی، وسواس، استرس ناشی از بیرون رفتن مردان از منزل و فرسایش روانی را به همراه داشته است.
این کارشناس خانواده گفت: اطلاعات بیانگر آن است که هنوز مردم فاصله گذاری اجتماعی را جدی نگرفته اند و برخی بر این باورند که ویروس کرونا در کوهها و پارکها وجود ندارد و حتی در مراسمهای عزادرای و عروسی شرکت میکنند.
انتهای پیام/