به گزارش ندای اصفهان، بسیاری از بیمه شدگان تحت پوشش بیمه همگانی سلامت که قریب 10 سال به صورت رایگان از خدمات درمانی بیمه سلامت استفاده میکردند، از ازدیبهشت ماه امسال زمانی که برای تعویض دفترچههای بیمه خود به دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کردند به یکباره با درخواست پرداخت وجه 300 و 600 هزار تومانی روبرو شدند.
*تصویب در برنامه پنج ساله توسعه
بیمه اجباری همگانی سلامت با تصویب مجلس در قانون برنامه پنج ساله پنجم توسعه(1390-1394) در تاریخ 30/10/1389 به دولت ابلاغ و بلافاصله زیرساختهای لازم برای آن فراهم شد. این قانون بر پوشش همه آحاد جامعه به بیمه درمانی تأکید داشت که محقق نیز شد.
در این قانون آمده است «دولت مکلف است ساز و کارهای لازم برای بیمه همگانی و اجباری پایه سلامت را تا پایان سال اول برنامه تعیین و ابلاغ نموده و زمینههای لازم را در قالب بودجههای سنواتی برای تحت پوشش قرار دادن آحاد جامعه فراهم نماید.»
اما چه دلیلی داشت که حق بیمه درمانی برای همه رایگان باشد!؟ چرا قانونگذار فقیر و غنی را در این قانون پیش بینی نکرده بود در حالی که میتوانست بخشی از حق بیمه را از افراد ثروتمندتر دریافت کرده و درآمد حاصل از آن را صرف افزایش پوشش و خدمات بیمهای خود به ویژه برای افراد کم درآمدتر کند. اتفاقاً این جا مفهوم عدالت معنا پیدا میکرد که میشد سرمایه هر چه اندکی را از افراد ثروتمند دریافت کرده و آن را برای افراد کم درامد هزینه کرد.
شاید مجلس زیرساختها و شرایط دولت را مساعد برای اجرای پیشرفتهتر این طرح ندیده و فعلاً به همان پوشش همگانی کفایت کرده بود. به هر حال مجلس در قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه(1396-1400) در تاریخ 14/12/1395 این قانون را اصلاح کرد و دریافت حق بیمه از طریق «آزمون وسع» را به آن افزود.
آن چه قانون در این رابطه تصریح کرده بود این بود «پوشش بیمه سلامت برای تمامی آحاد جمعیت کشور اجباری بوده و برخورداری از یارانه دولت جهت حق سرانه بیمه از طریق ارزیابی وسع و ضوابط ذیل و براساس آییننامهای خواهد بود که به تصویب هیأت وزیران میرسد.»
*اجرای «آزمون وسع»
بدین ترتیب دولت مکلف شد بر اساس یک ارزیابی از شرایط مالی هر خانوار نسبت به دریافت حق بیمه درمانی برای پوشش بیمه سلامت اقدام کند و این موضوع در تاریخ 27/5/98 در هیأت وزیران به تصویب رسید و مقرر شد بر اساس میزان درآمد و سرمایه و داراییهای هر خانوار سه نوع حق بیمه دریافت شود: حق بیمه کامل 600 هزار تومانی، حق بیمه نیم بهای 300 هزار تومانی و حق بیمه کاملاً رایگان.
در تاریخ 13/8/1398 رسماً این قانون به اجرا درآمد و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی شرایط برای اجرای این قانون را برعهده گرفت. قریب 6 ماه فراهم کردن زیرساختها و اجرای آزمون وسع بر اساس داراییهای ثبت شده و میزان درآمد خانوارها البته با رعایت اصل محرمانگی به طول انجامید و سرانجام از اردیبهشت ماه سال 1399 این قانون به اجرا درآمد و بسیاری از مردمی که قریب 10 سال بود دفترچههای خدمات درمانی بیمه سلامت خود را به رایگان تعویض و دریافت میکردند دیگر باید بابت تعویض و دریافت دفترچه مبلغ 300 یا 600 هزار تومانی پرداخت کنند.
البته این قانون شامل بیماران مبتلا به بیماریهای خاص مانند سرطان، تالاسمی، اماس، هموفیلی، دیالیزی و این قبیل نیست و این بیماران به صورت کاملاً رایگان و سوای آزمون وسع از خدمات درمانی بیمه سلامت بهره مند میشوند.
*حق اعتراض
مشکلی که میتوانست آزمون وسع داشته باشد نتایج اشتباهی بود که ممکن بود از میزان داراییها و درآمد افراد تحت پوشش بیمه سلامت داشته باشد بر اساس داراییهایی که به نام افراد بوده اما در اختیار افراد دیگری قرار دادهاند.
به عنوان مثال فرد فقیری قبلاً در یک روستای کوچک مغازه کوچکی داشته که برای آن مغازه دستگاه کارتخوان تهیه کرده است و به هر دلیل دستگاه کارت خوان خود را به فرد دیگری واگذار کرده است بدون این که آن را به نام آن فرد ثبت کند و آن فرد نیز فروشگاهی دارد که از میزان تراکنش بالایی برخوردار است در نتیجه آزمون وسع با بررسی پایگاههای داده این گونه تشخیص میدهد که مالک کارت خوان درآمد بالایی دارد و باید جزء گروهی قرار گیرد که باید حق بیمه کامل پرداخت کنند.
سازمان بیمه سلامت برای این موارد حق اعتراض قائل شده است و بیمه شدگان زمانی که برای تمدید بیمه درمانی خود به دفاتر پیشخوان دولت مراجعه میکنند در صورتی که نسبت به این موضوع معترض باشند میتوانند اعتراض خود را همان جا ثبت کنند تا ظرف حداکثر یک ماه به اعتراضشان رسیدگی شده و پاسخ آن را دریافت کنند که اگر حق با ایشان بوده باشد، نتیجه آزمون وسع به نفع آنها تغییر خواهد کرد.
انتهای پیام/
منبع:صاحب نیوز