یکی از بزرگترین مروجین فرهنگ قرآنی و از حامیان این امر مهم، حضرت آیت الله خامنه ای هستند. ایشان در طول سال های پس از پیروزی انقلاب علاوه بر عمل به دستورات قرآنی در امر حکومتداری، هم در بیاناتشان از قرآن استفاده نموده و هم تاکید زیادی به ترویج فرهنگ قرآنی در جامعه دارند. برگزاری دیدارهای سالیانه با فعالین قرآنی، مسابقات قرآنی و برگزاری محافل قرآنی خصوصا در ابتدای ماه مبارک رمضان، از جمله دیگر تلاش های ایشان در این زمینه است.
با مروری گذرا بر فرمایشات ایشان، توصیه هایی کاربردی از این سخنان برداشت می شود که در نوع خود جالب توجه بوده و می توان با عمل به این توصیه ها، قدم های مهمی در ترویج فرهنگ قرآنی در کشور برداشت.
در ادامه به برخی از این توصیه ها می پردازیم:
«با قرآن باید عجین شد؛ مفاهیم قرآنی مفاهیمی است برای زندگی؛ فقط معلومات نیست. گاهی انسان معلومات قرآنی اش خوب است، اما از قرآن در زندگی او هیچ اثری نیست! …ما باید تلاشمان این باشد که قرآن در زندگی ما تجسم پیدا کند. همان طور که از یکی از زوجات مکرمهی پیغمبر اکرم وقتی دربارهی اخلاق پیغمبر پرسیدند، ایشان در جواب گفتند که: «کان خلقه القرآن» اخلاق او قرآن بود؛ یعنی قرآن مجسم بود. این باید در جامعهی ما تحقق پیدا کند.»
«یک نکتهی مهم در کارهای پژوهشىِ قرآنی این است که فردی که می خواهد در طریق کار قرآن حرکت بکند، دل را برای مواجههی با حقیقت ناب قرآنی آماده کند؛ یعنی آن پاکیزگی دل. اگر دل پاکیزه نباشد، آمادهی پذیرش حق و حقیقت از زبان قرآن نباشد، دلبستهی مبانی غیر اسلامی و غیر الهی باشد، با قرآن مواجه بشود، از قرآن استفادهای نخواهد کرد.»
به نظر می رسد این توصیه کاربردی علاوه بر اینکه مورد نیاز پژوهشگران است برای همه ما نیز مفید است. چرا که پاک بودن آیینه دل باعث بازتاب بیشتر نور الهی در وجودمان می شود و دل نبستن به مفاهیم غیرالهی و به کار بستن معارف دینی خودمان در زندگی راه هدایت را برای همه ما هموارتر می کند.
«همه این مقدمات تلاوت آنچه که تلاوت را ترویج می کند در جامعه که همین صدای خوش و لحن خوش است و اینها جزو این مؤلفههایی است که تلاوت را رواج می دهد در جامعه و دلها را به سمت آن مشتاق می کند – برای فهم معارف قرآنی است.»
«سعى کنند برادرانى که در زمینهى قرآن فعّالیّت میکنند، در عمل هم «کونوا دُعاةَ النّاسِ بِغَیرِ اَلسِنَتِکُم» [باشند]؛ نشان بدهند که از لحاظ پایبندى به مقرّرات دینى، به ضوابط دینى جزو افراد برجسته هستند؛ این را نشان بدهند تا تأثیر قرآن در عمل آنها خودش را نشان بدهد: در ممشاى عمومى، در سلوک، در بواطن، در ظواهر؛ ظواهر، ظواهر اسلامى؛ کیفیّت برخورد، کیفیّت اسلامى؛ اینها را مراعات بکنند.»
این بدان معنی است که عمل به قرآن نیز به نحوی به ترویج قرآن در جامعه کمک می کند و اثر معارف قرآنی در سطوح مختلف جامعه را بیشتر می کند.
«مجالس موعظه، مجالس دعا، مجالس قرآن، عادات خوبی است؛ روز به روز بایستی اینها را ترویج کرد و عمق داد؛ مغز داد. صورتِ جلسه کافی نیست، بایستی از جلسهی دعا، از جلسهی موعظه، از جلسهی قرآن بهرهبرداری کرد؛ هر کدام از ما سعی کنیم سهمی بگیریم.»
یعنی علاوه بر اینکه مجالس قرآنی باید برگزار شوند، هم باید مستمر باشند و هم عمق داشته باشند تا مخاطبان هر روز بیش از پیش از آن بهره برند.
این 5 مورد، تنها چند مورد از راهکارهای حکیمانه رهبر انقلاب پیرامون ترویج قرآن بود که در این مجال بیان شد. با به کارگیری این نکات کلیدی می توان امید داشت راه برافراشتن پرچم قرآن کریم در سراسر دنیا هموار شود.
انتهای پیام/