ندای اصفهان- فاطمه رضایی
یکی از راههای آشنا شدن دانش آموزان با قرآن و ارزشهای قرآنی، تدریس کتابهای دینی و قرآن در مدارس است. بخشی از مباحث کتاب در راستای تحقق مبانی ارزشی و قرآنی است و بخش دیگر به تحقق اهداف نظام آموزشی بر میگردد. به همین خاطر بررسی تمام جنبه ها و اهداف این کتابها از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد.
طبق تحقیقاتی که برخی از پژوهشگران انجام داده اند،(1) به این نتیجه رسیده اند که کتابهای درسی دینی و قرآن از نظر توجه متوازن به حيطه هاي ارزشي با هم تفاوت معناداري دارند و وضعيت فعلي آموزش ارزشها در كتاب هاي ديني از جامعيت و شمول مجموعه ارزشهاي اسلامي به دور است. اين امر يكي از آسيبهاي جدي برنامه هاي درسي ديني در مدارس كشور محسوب مي شود.
کتابهای دینی و قرآن درسی به گونه ای تدوین شده که درواقع، به کم جاذبه ترین کتابها تبدیل شده است. این در حالی است که در زمینه اعتقادی و حتی مباحث آموزشی آنچه یک دانش آموز به آن نیاز دارد، پرورش ذهن و روحیات آن است؛ یعنی ذهن دانش آموز با استفاده از خلاقیتی که می بایست در کتابها وجود داشته باشد، محتویات آن را فرا می گیرد. اما متأسفانه کتابهای دینی و قرآن درسی از نظر روانشناسی فاقد این هنر و خلاقیت است و دانش آموز به جای تشویق در این مباحث، مدتی بعد دلسرد و حتی فراگیری را با اجبار می آموزد.
در این زمینه نقش معلمین نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است، معلم نیز بهتر است در آموزش مباحث قرآنی و دینی از شیوه های رسمی آموزش کمتر استفاده کند و از شیوه های خلاقانه، هنری و کارآمد استفاده نماید. بنابراین، محتوای کتابهای آموزشی به همراه معلمین توانمند است که می تواند اثرات بهینه ای را برجای بگذارد. پیشنهاد می شود علاوه بر ابتکار معلمین در زمینه خلاقیت و هنر، می توانند از چندرسانه ای آموزشی (رنگ نوشته ها، صوت و موسیقی کلمات و غیره) در امر آموزش استفاده کنند. یا محتوای آموزشی کتابهای دینی و قرآن را به این سمت تدوین نمایند.
در حال حاظر کتابهای دینی و قرآن بیشتر از آنکه فرهنگ قرآن خواندن را ترویج دهد، بیشتر هدف سرعت در خواندن و یا توجه به نکات تجویدی است که این امر سبب خسته شدن دانش آموز می شود. بنابراین، مسئولین باید در تدوین محتوای کتابهای درسی دینی و قرآن تجدیدنظر نمایند.
پی نوشت
(1)- حكيم زاده رضوان, موسوي سيدامين(1387). «آموزش ارزش ها در محتواي كتاب هاي درسي ديني دوره راهنمايي: بررسي وضعيت موجود و ارايه راهكارهايي براي وضعيت مطلوب»، مطالعات برنامه درسی، شماره 3.
انتهای پیام
برچسبها: فاطمه رضایی, قرآن, کتاب دینی, کتاب قرآن, مدارس
مطالب مرتبط